América Móvil zet zijn voorgenomen bod op KPN niet door. Dat meldde het Mexicaanse telecomconcern woensdag.

Het bedrijf wijst in een melding aan de Mexicaanse beursautoriteiten op de beschermingswal die de Stichting Preferente Aandelen B KPN heeft opgeworpen en op de gesprekken die met het Nederlandse bedrijf zijn gevoerd.

Daaruit is volgens América Móvil gebleken dat het onmogelijk zal zijn om meer dan 50 procent van de stemmen bij KPN in handen te krijgen. Daardoor heeft het volgens het bedrijf geen zin om het bod door te zetten.

KPN wilde hogere prijs

América Móvil gaf begin augustus aan KPN voor 2,40 euro per aandeel over te willen nemen. Eind augustus besloot de Stichting KPN de mogelijkheid te gebruiken om via de opkoop van preferente aandelen 50 procent min één aandeel van het stemrecht in KPN te verkrijgen. Daarmee werd het voor andere partijen onmogelijk om een meerderheid op te bouwen.

Volgens América Móvil is er de afgelopen maanden meerdere keren met het bestuur van KPN gesproken over het toekomstige bestuur van het telecombedrijf en de gevolgen van de overname voor bijvoorbeeld de werkgelegenheid en de nationale veiligheid in Nederland. Daarop zou echter geen reactie zijn gekomen, omdat KPN verdere gesprekken afhankelijk wilde maken van een hogere prijs.

KPN bestudeert het bericht

KPN liet woensdagavond weten het bericht van de Mexicanen "ter kennisgeving" aan te nemen. "We bestuderen het", was alles wat een woordvoerder erover wilde zeggen.

América Móvil liet weten dat de overname nu in principe van de baan is. Alle opties ten aanzien van het huidige belang van het bedrijf in KPN liggen volgens een woordvoerder nu open.

'Bod was mager'

Het bestuur van KPN moet na het afketsen van de overname door América Móvil (AMX) gaan bewijzen dat het bedrijf op de beurs meer waard is dan 2,40 euro per aandeel, stelt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB)  in een reactie. ,,Ze probeerden een hoger bedrag te krijgen dan wat AMX wilde betalen. Met het huidige nieuws moeten ze laten zien dat ze gelijk hadden'', aldus VEB-directeur Jan Maarten Slagter

Het telecombedrijf heeft volgens Slagter ,,heel wat te verduidelijken over de gang van zaken''. Hij wees er daarbij op dat het bedrijf ,,zeer summier'' heeft gecommuniceerd in het hele proces. Daar hebben ze volgens hem dan ook heel wat over uit te leggen aan beleggers. Slagter vindt ook dat KPN-topman Eelco Blok ,,nu de kans moet nemen'' om te laten zien dat het bedrijf zelfstandig verder kan.

De VEB-directeur zei niet rouwig te zijn dat het bod van América Móvil niet doorgaat. Hij noemde de 2,40 euro per aandeel eerder al aan de magere kant.

'Visie nodig bij KPN'

KPN moet nu met een duidelijke visie voor de toekomst komen, zei Hans de Jong, belangenbehartiger KPN bij vakbond De Unie woensdag.

De Jong denkt dat medewerkers van de telecomreus in eerste instantie blij zullen zijn met het afketsen van de overname. "Maar je kunt je afvragen of dit op de lange termijn de beste oplossing is en of KPN gaat overleven in de felle strijd in de telecomsector. Het kan een interessant brokje zijn voor andere partijen. De toekomst is allerminst zeker. KPN moet alles op alles zetten om voldoende middelen te generen om de noodzakelijke investeringen te doen'', zo wist hij.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) liet in een reactie weten dat hij kennis heeft genomen van het besluit van América Móvil en dat hij vertrouwen heeft in de toekomst van KPN. Het overleg dat Economische Zaken de afgelopen tijd voerde met het Mexicaanse bedrijf is door hem als constructief ervaren, aldus Kamp

'Koersdaling aandeel KPN waarschijnlijk'

Het aandeel KPN zal donderdag bij het openen van de Amsterdamse beurs ,,minimaal 5 procent en waarschijnlijk veel meer'' in waarde dalen, in reactie op het afketsen van de overname door het Mexicaanse América Móvil, zei analist Guy Peddy van Macquarie woensdag.

Hij baseert zijn prognose op de koersdaling van KPN op het moment dat de Stichting een beschermingsconstructie optrok. ,,Het aandeel ging toen terug naar 2,15 euro omdat beleggers het vertrouwen in een goede afloop verloren. Daarna kwam de hoop weer terug''. Het aandeel KPN sloot woensdag op 2,43 euro.

KPN en América Móvil zullen de komende tijd zeker in gesprek blijven, ondanks de huidige ontwikkeling, zo verwacht de marktvorser. Peddy wees er daarbij op dat het Mexicaanse bedrijf nog steeds een fors belang in het Nederlandse telecombedrijf heeft. ,,Het is natuurlijk de vraag of die contacten in de toekomst nog tot een overname zullen leiden.''

Macquarie heeft een buy-advies op het aandeel KPN en een koersdoel van 2,70 euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl